Archief: bijwerken pagina “links” 15-05-2018

Weet je ook een goede link? Mail deze dan naar de sitecommissie

Utrecht (en omgeving):

Anders SAC’s (allen aangesloten bij de NSAC):

Overkoepelende en omliggende organisaties:

 • Nederlandse Studenten Alpen Club: NSAC
 • Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging: NKBV
 • Belgische Klim- en bergsportfederatie: kbf
 • Belgian Rebolting Team: BRT

België / Luxemburg / Duitsland:

Bleau:

Alpen:

IJscondities:

IJsklimmen:

Nieuws:

Tijdschriften:

 • Een van de twee tijdschriften in de VS: Climbing
 • Het BL.ad o.ver k.limmen: BLOK
 • Het andere tijdschrift uit de VS: Rock & Ice
 • Het Duitse blad: Klettern
 • Spaans blad: meest aktuele nieuws: Desnivel
 • Russisch blad: Risk

Weer:

Diversen:

Sites van (oud)leden:

Archief: bijwerken pagina “De USAC” 30-04-2018

De USAC

De Utrechtse Studenten Alpen Club is op 15 november 1928 opgericht. Er wordt in verenigingsverband geklommen op de hoogste toppen van de Alpen, op de Maasrotsen in België en op de vele klimmuren in Nederland. Bij de USAC kun je op goedkope en veilige wijze klimmen en leren klimmen in je studietijd.

Lid worden?

Informatie over inschrijven en belangrijke data als je lid wilt worden staan hier.

Wat biedt de USAC?

Klimweekenden
De USAC organiseert rond de 25 klimweekenden per jaar. Deze weekenden vinden voornamelijk in België en Duitsland plaats. In de lange weekenden (Hemelvaart, Pasen) gaan we vaak naar Frankrijk.
Opleiding
De USAC heeft een uitgebreid opleidingsprogramma voor zowel de beginnende als de gevorderde rotsklimmer. Ook is er een Alpenopleiding.
Zomercursussen
De USAC en andere SAC’s zijn aangesloten bij de Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC). Deze organiseert diverse alpienecursussen in de zomer, van diverse moeilijkheidsgraad. Meer informatie over de NSAC vind je ook hier
Alpenweek
In de zomervakantie wordt er voor één week een camping afgehuurd waar USAC’ers langs kunnen komen. Hier wordt vakantie gevierd, gebarbequet en het belangrijkste: tochten van elk niveau met elkaar gemaakt!
Tourskien
Ook in de winter zitten we niet stil, USAC’ers gaan onder andere de alpen in om te gaan tourskiën. Via de NSAC kun je tourskicursussen volgen op verschillende niveaus.
Combiweek
Elk jaar wordt er door de USAC een combiweek georganiseerd. Tijdens deze week is er de mogelijkheid om te gaan ijsklimmen, tourskien, sleeën of piste skiën.
Kerstweek
Elk jaar gaan we in de kerstvakantie een dikke week klimmen waar de zon schijnt! Weg van de regen, lekker kamperen en veel sportklimmen in Frankrijk of Italië
Materiaal
De USAC heeft een materiaaldepot waaruit je materiaal zoals touwen, helmen, gordels en pickels kunt huren.
Klimmuuravond
Elke dinsdag van 16:30 – 19:30 en elke donderdag van 16:30 – 19:30 uur kan er geklommen worden bij Klimmuur Utrecht voor slechts E3,50. Op vrijdag van 16.00 tot 19.00 en zaterdag van 13.00-17.00 kunnen USAC’ers voor slecht 5 euro klimmen bij klimmuur Utrecht. Het is voor een enkele keer toegestaan om een introducé mee te nemen naar de klimhal onder USAC-tijden. De introducé mag mee klimmen voor het normale haltarief, dus niet voor het USAC-tarief. Wil je voor een keer een introducé meenemen? Mail dan een week van te voren naar het bestuur (bestuur@usac.climbing.nl..
Conditietraining
Elke woensdagavond in de winterperiode heeft de USAC van 18.30 tot 20.00 uur een conditietraining in het sportcentrum Olympos. Na afloop van de training wordt vaak samen gegeten.
Kalymnosavond
Elke vrijdag van 20:00 – 22:30 mogen alle USAC leden (let op: geld niet voor alumni) gratis klimmen op Kalymnos!
USAC lezing
De USAC organiseert lezingen gerelateerd aan klimmen of alpineren
USAC borrel
Iedere eerste dinsdag van de maand hebben we (na het klimmen) een borrel in de stad.
Rock-In’ & bibliotheek
Twee keer per jaar krijg je het verenigingsblad de Rock–In’. Verder wordt je wekelijks via de mail op de hoogte gehouden van alle activiteiten. Ook heeft de USAC een bibliotheek met klimverhalen, opleidingsboeken, klimgidsjes, topo’s en klimtijdschriften.
Andere activiteiten
De USAC doet mee aan de Batavierenrace, fietst elk jaar de traditionele fietstocht Utrecht-Freyr van 270 km, organiseert feesten, barbecues en nog veel meer!

Alpiene Klimweek 2017

Locatie: Gruebenhutte 2512m, Guttannen, Zwitserland (kaart)

Aantal deelnemers: maximaal 14

Data:

 • Inschrijvingsdeadline – 8 april, zaterdag
 • Voorbereidingsavond – midden juni
 • Aanlopen naar hut – 22 juli, zaterdag
 • Terugtocht naar alpenweek – 29 juli, zaterdag

Kosten: 30 tot 100 euro (afhankelijk van (nog meer) subsidies, exclusief vervoer, inclusief voedsel)

Wie: Alle USAC-ers met liefst C2 of vergelijkbare ervaring (eigen protectie plaatsen) die met zware bepakking 1200 hoogtemeters in 6 uur gidsjestijd kunnen lopen. Bij te veel aanmeldingen maakt de klimweekcommissie een selectie.

Opgeven: Geef je voor zaterdag 8 april op via dit formulier.

Voorwaarden: Dit is geen cursus, klimmen valt onder eigen verantwoordelijkheid. Vervoer en materiaal worden door de groep centraal afgestemd, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen ervan. Een reisverzekering met bergsportdekking is uiteraard een vereiste.

Tijdens het vorige bezoek hebben we de aanlooproute voorzien van steenmannen en het pad vergemakkelijkt. Als we de weg niet kunnen vinden mogen we onszelf de schuld geven! De Gruebenhutte wordt omringd door lastig overschrijdbare toppen, geflankeerd door gletsjerpeilermultipitches en is bovendien voorzien van een ieniemienie boulderhal(letje). Mocht je willen uitrusten dan kun je zonnen aan de Gruebensee of materiaal voor een naaktkalender fotograferen. Een alternatieve aanlooproute gaat via de klauterweg, waar je je freesoloniveau kunt opkrikken. Het berggidsboek dat bij de hut hoort is uit productie, maar door hechte banden met de schrijver digitaal in ons bezit en volop door te lezen tijdens de voorbereidingen.

Batavierenrace 2017

Combiweek 2016

De combiweek (29 januari tot 6 februari) gaat naar Stubaital Verplichte data die je moet bijwonen om mee te kunnen: 10 december: Lawinekunde lezing 17 december: Pieps zoeken in het Wilhelminapark Sfeerimpressie combiweek 2016, door Friso de Vries: Voordat ik meeging op combiweek had ik de overtuiging dat ik aardig kon skiën – helaas. Alle […]

Bestuur 2016-2017

Combiweek 2017

ALV’s 2016-2017

Bestuur 2015-2016

ALV’s 2015-2016