Lieve leden,

De zomer is begonnen. Dat betekent voor velen op avontuur gaan in de Alpen. Voordat je op pad gaat is het belangrijk om alle gegevens voor een noodgeval paraat te hebben.

Noodnummers. Zet deze in je telefoon.

 • Lokale hulpdiensten: belangrijk om te weten. Deze verschillen per land en kun je zelf opzoeken.
 • NKBV alarmcentrale: +31 7 03 14 55 11
 • NSAC noodtelefoon: +31 6 40 03 35 96
 • USAC noodcontact:

o   1 t/m 15 juli: Wichard de Rijke (+31 6 28349736)

o   16 t/m 21 juli: Robin Abbing (+31 6 10763303)

  • 22 t/m 31 juli: Loes Vaessen (+31 6 37397501)

o   1 augustus t/m 10 augustus: Jordi Nieuwenhuis (+31 6 58987650)

o   11 t/m 17 augustus: Ferd van Banning (+31 6 13349099)

  • 18 t/m 31 augustus: Tara Stadens (+31 6 33025445)
 • Algemene contactgegevens bestuur:

Tel: +31 6 37397501

               praeses@usac.alpenclub.nl

o   Vice-Praeses: Tara Stadens

 Tel: +31 6 33025445

               vice@usac.alpenclub.nl

o   Ab actis: Robin Abbing

Tel: +31 6 10763303

ab-actis@usac.alpenclub.nl

o   Fiscus: Jordi Nieuwenhuis

Tel: +31 6 58987650

               fiscus@usac.alpenclub.nl

o   MatCom: Ferd van Banning

Tel: +31 6 13349099

               materiaal@usac.alpenclub.nl

o   HSHG: Wichard de Rijke

Tel: +31 6 28349736

               HSHG@usac.alpenclub.nl

Ongevallenprocedure

De ervaring leert dat er (bijna) elk jaar een SACer een groot ongeluk krijgt in de Alpen, soms met dodelijke afloop. Dit is voor de betrokken personen, SAC(s) en nabestaanden een enorme klap. Om ervoor te zorgen dat er op tijd gehandeld wordt, iedereen goed wordt opgevangen en nabestaanden op een waardige manier worden geïnformeerd willen wij elk van jullie vragen dit stuk goed te lezen en als het nodig is ernaar te handelen.

Bijgevoegd in deze mail is de NKBV veiligheidswijzer. Doe eerst wat deze wijzer zegt. Volg vervolgens onderstaande procedure:

1. Neem na een ongeval contact op met de noodcontactpersoon van het bestuur. Zijn ze niet bereikbaar? Bel dan het NSAC noodnummer. Is dat ook niet bereikbaar? Bel dan iemand anders van het USAC-bestuur.

2. Het bestuur neemt vervolgens contact op met de NKBV en de NSAC.

3. In overleg met de NSAC/NKBV wordt er contact opgenomen met nabestaanden en betrokkenen.

Media

Het kan voorkomen dat je gecontacteerd wordt door media, wanneer er een ongeluk is gebeurd. Verwijs alle media met de mededeling ‘geen commentaar’ door naar Robin Baks (directeur NKBV): robin.baks@nkbv.nl. Op deze manier wordt er geen vervelende, incorrecte informatie verspreid.

Ongeval melden

Als jij een ongeval hebt meegemaakt, wordt het zeer gewaardeerd als je een ongevalsformulier (al dan met hulp van het bestuur) op http://www.klimongevallen.nl invult. Door het hier te plaatsen, kunnen anderen hiervan leren en wordt – hopelijk – voorkomen dat een dergelijk ongeluk zich opnieuw voordoet.

 

Bereikbaarheid bestuur

Jaja, het bestuur heeft ook vakantie! Daarom kan het wat langer duren voordat je een reactie krijgt op je mailtje. Heeft het haast? Doe dan even een appje of belletje.

Klimmuur Utrecht per 1 juli weer open!

Lieve leden,

Goed nieuws: vanaf 1 juli mag er weer binnen worden geklommen! In Klimmuur Utrecht zullen dan ook weer USAC-tijden worden georganiseerd. Dit zal wel enigszins anders eruit gaan zien dan in pre-corona-tijden. Het belangrijkste: reserveren is verplicht. Ga hiervoor naar https://klimmuur-utrecht.nl/reserveren. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent reserveren.
Als USAC’er kun je reserveren voor 4,00 (strippenkaart) of 4,30 (losse entree):
Dinsdag 16u00 tot 17u30
Dinsdag 17u30 tot 19u00
Donderdag 16u00 tot 17u30
Donderdag 17u30 tot 19u00
Buiten de reguliere USAC-tijden op dinsdag en donderdag kun je ook op deze tijden voor een gereduceerd tarief klimmen (€6,30 voor een losse entree):
Dinsdag 13u30 tot 16u00
Donderdag 13u30 tot 16u00
Vrijdag 12u30 tot 14u00
Vrijdag 14u00 tot 15u30
Veel klimplezier en tot in de hal!

Er kan weer geklommen worden!

Er mag vanaf 15 juni weer geklommen worden op de Belgische klimrotsen. Natuurlijk mag er geklommen worden onder bepaalde voorwaarden. De regels van de Belgische overheid laten het alleen toe om in de rotsen te klimmen onder strikte voorwaarden tot en met 1 juli. De maatregelingen houden grofweg in dat er alleen in groepsverband geklommen kan worden, dat deze groepen zich vooraf moeten aanmelden, dat er minder klimmers dan gebruikelijk toegelaten worden en dat elke groep een Covid- verantwoordelijke moet hebben.

Op de website van de NKBV wordt uitgelegd wat deze maatregelingen precies zijn. Hieronder staan alvast de belangrijkste punten.

De NKBV gaan proberen de komende weken zoveel mogelijk klimmers toegang te geven tot de Belgische klimrotsen. Dit gaat van het NKBV bureau veel handwerk vragen en van jullie enig geduld. Maar als het lukt kunnen we vanaf volgende week de eerste meters van dit prachtige voorjaar op echte rots maken!

Beschikbaarheid
Er mogen momenteel veel minder personen tegelijkertijd in een klimgebied klimmen dan normaal. Hierdoor is er in de weekenden van 20/21 juni en 27/28 in populaire klimgebieden weinig tot geen plek. De kans is groot dat je op die dagen niet terecht kunt in je favoriete gebied. Wees flexibel bij het maken van je plannen en plan om doordeweeks te gaan of om naar een minder populair klimgebied te gaan.
Een aantal klimgebieden is opgedeeld in sectoren met een maximaal aantal klimmers per sector.

Aanvraagprocedure
De NKBV heeft een online aanmeldformulier opgesteld waar iedereen een groep kan aanmelden voor:

 • min 4 tot max 20 personen
 • voor één specifieke dag
 • maximaal drie klimgebieden
 • uiteraard moet iedereen over een klimjaarkaart beschikken.

Met dit formulier gaat de NKBV een aanmelding doen in een registratiesysteem van de Belgische klimfederaties. Deze gaan de Belgische klimfederaties beoordelen. Er wordt binnen 48 uur bekend gemaakt wat de status is. Is de aanvraag afgewezen, bel dan op werkdagen tussen 12.00 -16.00 uur naar telefoonnummer 0348-484071; dit is het nummer van de NKBV en dan gaan ze samen met jou op zoek naar een andere datum of klimgebied. Het is raadzaam om alvast alternatieve data of gebieden paraat te hebben voordat je belt.

Houd er rekening mee dat je de regels van de Nederlandse en Belgische overheid moet aanhouden, anders riskeer je een boete.

Houd je aan de regels en veel klimplezier!

BotU

Ha USAC, 

 

Het is een gekke tijd. Mooi om te zien is dat de USAC zich een weg de digitale wereld in baant, omdat de tijd daar naar vraagt. Maar toch is er een verlangen naar fysieke activiteiten. Daarom is er nu iets nieuws, de BotU. De Battle of the USAC! 

 

De nu al legendarische BotU is een race door Utrecht en omstreken. Je moet proberen alle checkpoints te vinden en ook nog zo snel mogelijk. Wanneer je een goede score neer zet maak je ook nog eens kans op toffe USAC merchandise! Zo zijn onder andere de nieuwe USAC muts en misschien wel de handdoek te winnen!

 

Wat houd de BotU precies in. 

De BotU is een race van ca. 34km en duurt naar verwachting 2 tot 3 uur. Je voert de race zelf uit op de fiets. Coronaproof dus 🙂 Er zijn 12 checkpoints uitgezet, waarlangs de route loopt. Ieder checkpoint bestaat uit 1 of meerdere nieuwe USAC sticker(s) 🙂 Op ieder checkpoint staat een nummer geschreven bestaande uit drie 3 cijfers. Deze vul je in het BotU antwoordformulier in (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCJwjDv9l2I2_NcDLktW3h9YBrh1npxBfYZtgUtDmWC9wj3A/viewform?vc=0&c=0&w=1) . Zo kunnen wij bijhouden wie hem heeft gedaan, en welke score je hebt gehaald. Doe de race voor 21 juni, daarna zullen de winnaars bekend worden gemaakt! 

 

Hoe wordt de score bepaald? Je krijgt 5 punten voor iedere goed gevonden checkpoint of vraag (14 totaal). Voor de snelheid zijn maximaal 40 punten te behalen welke op basis van de snelste en langzaamste tijd verdeeld worden.

 

Hoe start ik de wedstrijd. Ga naar het Janskerkhof en open daar het BotU antwoordformulier. (protip, open hem thuis al eens en kijk al eens even waar je heen moet.)

 

Heel veel plezier!

USAC en het Coronavirus

For English, see below 

 

Lieve leden, 

 

Vandaag heeft het bestuur in het kader van het Coronavirus (COVID-19) een (Skype-)overleg gehad naar aanleiding van de gisteravond aangekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het virus. We hebben hierbij niet alleen de maatregelen van het kabinet en het RIVM, maar ook die van NOC*NSF en de NKBV in acht genomen. 

 

De NKBV adviseert het volgende: “Het kabinet heeft ook voor heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep zouden wij graag willen ondersteunen en u ook oproepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen, vieringen en werkgroep bijeenkomsten ook af te gelasten.” 

 

Wij volgen deze adviezen op omdat wij als vereniging niet willen bijdragen aan de verspreiding van het Coronavirus. Daarom hebben we besloten de volgende maatregelen voor onze vereniging te nemen, die tot en met 6 april zullen gelden:

 • Alle USAC activiteiten zijn afgelast (voor de precieze lijst welke activiteiten gecanceld zijn, zie onderaan dit bericht).
  • Net als alle andere sportfaciliteiten in Nederland, is Klimmuur Utrecht gesloten. Komende weken zullen er dus geen halavonden meer zijn. 
 • USAC materiaal wordt niet uitgeleend. Klimgebieden in België zijn nu voor groepen gesloten en individuele klimmers wordt opgeroepen daar niet te gaan klimmen. Aangezien het in de lijn der verwachting ligt dat ditzelfde ook zal gebeuren voor gebieden in Duitsland en Luxemburg, willen we hierin geen uitzonderingen maken en dit voor de komende weken vanuit de USAC niet stimuleren.
 • We raden leden van commissies af om komende weken in grote groepen samen te komen. Probeer vergaderingen zo veel mogelijk via digitale media te doen. 

Lees meer

Knaek-passen en USAC-merch in Marktzicht

Vanavond op te halen in Marktzicht: jouw gouden ticket tot veeeele kortingen in Utrecht. Zomaar, voor niks. Dat dat nog kan tegenwoordig. We hebben 50 Knaeks uit te delen, dus wees er snel bij! Kijk hier voor de kortingen die je met zo’n passie kunt ontvangen.

(Oja, en mocht je nog niet genoeg USAC-tsjak in huis hebben, dan kun je dat vanavond ook even aanvullen. Niet helemaal voor niks, maar wel fijn om te hebben.)

Tot vanavond!
xx Bestuur 91

Bestuur 90: 2018-2019

Lees meer

ALV’s 2018-2019 Bestuur 90

Lees meer

Klimmuur gesloten tijdens Kerst en Oud&Nieuw

Lieve leden,

Omdat de klimmuur sluit tijdens Kerst en Oud en Nieuw,

Is er geen USACtijd op dinsdag 24 december, donderdag 26 december en dinsdag 31 december.

Vanaf donderdag 2 januari is iedereen echter weer welkom

Drukte op de hal

USAC! Ook morgen zullen er IV examens gehouden worden in de hal. Vanwege de veiligheid is het niet mogelijk om te klimmen op de 2 touwen naast een voorklimmer en hierdoor zullen er minder touwen beschikbaar zijn. Hou er dus rekening mee dat het morgen druk zal zijn op de hal.