Ergens in het jaar vindt er een adventure race plaats in  de omgeving Utrecht: De Utrex.

Vier uur lang hardlopen, fietsen, kanoën en kaartlezen.  De race is uitdagend voor ervaren adventureracers, geschikt voor beginnende avonturiers die kunnen afzien en een goede voorbereiding voor de BOTS.

De utrex info in het algemeen:

Start om ~19:00

Finish om 23:00 (15-30 minuten fietsen vanaf het station, dus teams van buiten Utrecht kunnen makkelijk de laatste trein halen)
Teams van 2
Inschrijven van te voren
Kosten ~20 per team
Max 20 teams

De Utrex is een adventure race. Hardlopend, fietsend en kanoend race je door natuurgebieden rondom Utrecht. Samen met je teamgenoot probeer je zoveel mogelijk punten mee te pakken. Tussendoor zijn er speciale opdrachten.
De race gaat om snelheid, maar met alleen maar hard fietsen en rennen kom je er niet. Je moet navigeren met een kaart, de tijd in de gaten houden en je strategie bepalen.
Deze editie is speciaals voor beginners en eerste jaars, maar we hebben ook gezorgd dat het speciaal wordt voor de meer ervaren racers

Wat is een adventurerace?

Een adventure race is een soort speurtocht. Elk team krijgt een kaart van het gebied, bepaalt zijn eigen route en probeert zoveel mogelijk checkpoints te verzamelen.
Vanaf het startpunt race je naar het eerste wisselpunt. Je kijkt op de kaart waar je de checkpoints kunt vinden, je bepaalt je route langs alle punten die je wilt halen, en zorgt dat je op tijd bij het wisselpunt bent.
Dat was de eerste etappe. De ene etappe doe je met de fiets, de andere hardlopend. Soms zijn er etappes die je op een andere manier moet afleggen. Tussen de etappes kom je weleens special tasks tegen. Hier zijn extra punten mee te verdienen.
Het is belangrijk dat je snel fietst of loopt, maar navigeren is minstens zo belangrijk. Een kleine navigatiefout kan je veel tijd kosten. Dit is adventureracen in een notendop.

Verplicht materiaal

Let op, het verplichte materiaal kan nog veranderen. Check de website of infomail een week voor de race.

– Stadfiets of mountainbike (geen racefiets). Indien op je stadsfiets gaat, zorg dat deze in goede staat verkeerd. Er wordt minstens 30 km op de fiets afgelegd, waarvan een deel bospaadjes.
– Fietshelm
– Kompas (1 per team)
– Handdoek (1 per team)
– Licht op je fiets (voor en achter)
– Licht op je helm (hoofdlampje)
– Reparatiesetje en reserve binnenband (zorg dat je een lekke band zelfstandig kan vervangen)

– Regenjas
– Pen (viltstift kan ook handig zijn)
– Reddingsdeken (minimaal 1 per team)
– Genoeg eten en drinken om het 4 uur lang vol te houden

Spelregels

Let op, de spelregels kunnen nog veranderen. Check de website of infomail een week voor de race.

– Teamleden moeten altijd binnen 50 meter van elkaar blijven
– Altijd samen bij een checkpoint of wisselpunt arriveren
– Te laat bij een wisselpunt: etappe niet gehaald
– Het gebruik smartphone of GPS is niet toegestaan.

– Houd ten alle tijden rekening met de omgeving. Houd je aan verkeersregels, laat geen rotzooi achter en betreed geen privé terrein.

Tips

– Neem een kaarthoes mee
– Als je geen mountainbike hebt: vermijd kleine bospaadjes (de kortste weg is niet altijd de snelste)