Klimmen is de kernactiviteit van de USAC. Het hele scala van klimactiviteiten wordt binnen onze vereniging bestreken. Alpinisme, boulderen, watervalklimmen of tourskiën: het wordt allemaal door USAC-ers ondernomen. Zelfs zijn er expedities naar exotische bergen die louter uit leden van onze vereniging bestaan.

Klimmen op de muur

Elke dinsdag en donderdag van 16:30 tot 19:00 komen we bij elkaar op Klimmuur Utrecht . We daar tegen een gereduceerd tarief (4 euro!). Reserveren gaat via de website van Klimmuur Utrecht. Na afloop gaan we vaak met elkaar in de stad eten. De USAC heeft van oudsher een sterke band met deze klimmuur. Naast dat wij er al jaren klimmen, is veel personeel van Klimmuur Utrecht lid van de USAC.

Behalve dinsdag en donderdag heeft de klimmuur sinds januari 2012 een extra kortingsregeling voor de USAC. Op vrijdag van 10.00 tot 16.00 en zaterdag van 13.00 tot 17.00 kunnen we voor 6 euro klimmen.

Op kalymnos is er zelfs de mogelijkheid om gratis te klimmen op vrijdagochtenden en voor de andere tijden geld een kortingsregeling, zie https://usac.alpenclub.nl/kortingen/.

Er is ook een kortingsregeling voor Neoliet Utrecht, Mountain Network Nieuwegein en Rock Steady Bussum. Zie https://usac.alpenclub.nl/kortingen/

Boulderen

Sinds september 2013 is in Utrecht boulderhal Sterk geopend. Als USAC lid mag je hier op zaterdag en zondag van 17.00 tot 22.00 klimmen voor 6,50 euro.

Sinds december 2017 is boulderhal Energiehaven geopend en sinds 2020 is daar de locatie zuidhaven bijgekomen. USAC-leden kunnen hier met korting een strippenkaart of een abonnement aanschaffen dat gedurende de hele week geldig is. Zie https://usac.alpenclub.nl/kortingen/ voor de precieze kortingen!

Sportklimmen

De USAC organiseert zo’n dertig klimweekenden per jaar. Favoriet zijn de bekende Belgische klimgebieden Freyr, Sy, Beez en Hotton en de Duitse gebieden Ith en Nideggen. Tijdens zo’n weekend wordt er fanatiek geklommen en ‘s avonds gezellig gegeten en gedronken, het liefst rond een kampvuurtje. Meestal bestaat een weekend uit negen personen, maar tijdens de intoductieweekenden is de groep veel groter. Naast weekenden gaan we ook langere periodes weg. Tijdens de kerstvakantie trekken we naar het zonnige Zuid-Europa (Italië, Spanje of Zuid-Frankrijk) en de Paasvakantie is gereserveerd voor het boulderen in Fontainebleau . Ook de Hemelvaart en Pinksteren gebruiken we om langere periodes te kunnen sportklimmen.

Al deze klimweekenden en -weken staan onder leiding van NKBV–kliminstructeurs. De kosten van een weekend (vervoer, eten en gebruik materiaal) zijn EUR 15,00/SKI, EUR 20,00/SKB en 37,50/Naklimmer/OV’er. Deze kosten zijn exclusief campingkosten. Het bedrag moet worden overgemaakt naar girorekening 255499 t.n.v. USAC HSHB-rekening, Utrecht, maar wordt meestal automatisch geïncasseerd. Opgeven kan via het online inschrijfformulier via de weekenden pagina!

Opgeven = meegaan, houd dus je agenda bij de hand wanneer je inschrijft voor een klimactiviteit. Indien tijdig wordt afgezegd, minimaal 14 dagen van tevoren, hoef je de deelnamekosten niet te betalen. Wordt er later afgezegd, dan moet je zelf een vervanger van gelijkwaardig opleidingsniveau regelen of de deelnamekosten betalen.

Kijk hier voor de actuele agenda voor de klimactiviteiten.

Hier vind je de weekendregels en alle andere informatie over de USAC klimweekendjes.

Alpinisme

De USAC is een Alpen Club. Geen wonder dan ook dat het alpinisme een belangrijke plaats binnen onze vereniging inneemt. Tijdens de eerste week van augustus vind de USAC-Alpenweek plaats. Dan komen we bij elkaar om mooie tochten in de bergen te maken. Ook tijdens de rest van de zomervakantie zijn veel USAC-ers in de Alpen te vinden.

Het mooie van het lidmaatschap van de USAC is dat je ook automatisch lid bent van de NSAC (Nederlands Studenten Alpen Club). De NSAC organiseert zowel voor het winterseizoen (watervalklimmen,tourskiën) als het zomerseizoen (alpinisme) klimcursussen voor studenten tegen een lage prijs. Al deze cursussen staan onder leiding van NKBV-instructeurs en berggidsen. De cursussen kenmerken zich door hun intensiviteit en gezelligheid. Daarnaast huurt de NSAC elke winter een chalet in de Alpen af, waar ieder SAC-lid voor een spotprijs kan verblijven en mee-eten.